Kadınlar üretiyor Büyükşehir kazanıyor

PROJE 24.08.2020 - 11:29, Güncelleme: 02.12.2020 - 18:09 2921+ kez okundu.

Kadınlar üretiyor Büyükşehir kazanıyor

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Mersinden Kadın Kooperatifi bünyesinde çalışmalar yürüten kadınların yetiştirdiği mevsimlik çiçeklerle kenti güzelleştirirken, önemli ölçüde tasarruf sağladı. Kooperatif ile yazlık ve kışlık tek yıllık bitkilerin üretimi ile ilgili alım garantili üretim sözleşmesi yapan Büyükşehir Belediyesi, toplam 302 bin TL tasarruf etti. Kadınların yetiştirdiği 800 bin çiçek daha sıcak havanın etkisini azaltmasıyla birlikte Mersin’i renklendirecek.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, kenti Mersin Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’nin ürettiği mevsimlik çiçeklerle beziyor. Büyükşehir ve kooperatif arasında yapılan 1 yıllık alım garantili üretim sözleşmesi kapsamında hem tasarruf sağlanıyor hem de kadınlar üretime katılıyor. Mersinden Kadın Kooperatifi bünyesinde kentin pek çok noktasını güzelleştirmek için çalışmalar yürüten kadınların yetiştirdiği mevsimlik çiçeklerle kente kadın eli değiyor, kadınlar kent estetiğinde de söz sahibi oluyor. 800 bin çiçek Mersin’i renklendirecek Mersinden Kadın Kooperatifi’nin “Kadın Üreticilerin Plastik Örtülü Seralarda Çiçek Yetiştiriciliğini Destekleme Projesi” kapsamındaki çiçek üretimi çalışmaları ile 800 bin çiçek daha yetiştirildi. Mersinden Kadın Kooperatifi ile yazlık ve kışlık tek yıllık bitkilerin üretimi ile ilgili alım garantili üretim sözleşmesi yapan Büyükşehir Belediyesi sayesinde kadınlar üretiyor, Mersin kazanıyor. Büyükşehir 1 yıllık alım garantili üretim sözleşmesi kapsamında 302 bin 50 TL tasarruf sağladı. Tarımsal ve Veterinerlik Hizmetleri Dairesi Başkanlığı ile Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı’nın da destekleriyle kadınlar yetiştirdiği çiçeklerle üretime katılırken, hem sosyalleşiyor hem de kenti güzelleştiriyor. Hem eğitim hem üretim Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından desteklenen Mersinden Kadın Kooperatifi bünyesinde çiçek yetiştirmek için istihdam edilen 20 kadın, Büyükşehir’in fidanlığında 2 dekarlık alanda kurulu serada 2 ay boyunca eğitim aldı. Eğitim serasında üretime başlayan kadınların umutla ekip bakımlarını yaptığı fideler çiçeklenmeye devam ediyor. İlk olarak yetiştirilen 500 bin adet çiçek kentin her köşesini süslemişti. Ekipler, sıcak havanın etkisini azaltmasıyla birlikte yetiştirilen 800 bin adet çiçeği daha kentin park ve bahçeleri, refüjleri ile dikey bahçelerine dikerek, Mersin’i renklendirecek. Şahin: “302 bin TL tasarruf sağladık” Park ve Bahçeler Dairesi Başkanı Göher Şahin, kentte sağlıklı ve düzenli yeşil alanlar yaratmak için ihtiyaç duyulan çok yıllık mevsimlik çiçekleri kadın kooperatiflerinden temin ettiklerini söyleyerek, şunları söyledi: “Atatürk, 1925 yılında ‘Emek güçtür, güçlerinizi birleştirin’ demiştir. Kooperatifleşmenin ne kadar önemli olduğunu Sayın Başkanımız da her zaman vurgulamaktadır. Biz de bu doğrultuda temin edeceğimiz bitkileri kadın kooperatifinden temin ediyoruz. Seralarda üretilen mevsimlik çiçekleri yazlık ve kışlık olarak alım garantili üretim sözleşmesi yaparak temin ediyoruz. Kadın kooperatifleriyle çalışmamızdaki amaç kadın emeğini en iyi şekilde değerlendirmek ve buradan aldığımız bitkilerle belediyemize katkı sağlamak, belediyemizin tasarruf etmesini sağlamak. Aldığımız ürünlerin tamamında 1 yıllık alım garantili üretim sözleşmesi kapsamında aldığımız bitkilerle belediyemiz 302 bin 50 TL tasarruf etmiştir. Burada amacımız kadın istihdamını, kadın emeğini en iyi şekilde değerlendirmek, kooperatifçiliği teşvik etmek ve belediyemizin bütçesine katkı sağlamaktır” dedi. Gökçek: “Çalışmalarımız diğer ilçelerimizde de yaygınlaşarak devam edecek” Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanı Salim Serdar Gökçek ise Büyükşehir’in önderliğinde kurulmuş olan Mersinden Kadın Kooperatifi ile anlaşarak 20 kişilik bir ekip oluşturulduğunu, kadın istihdamına katkı sağlamanın yanında kadınları üretime dahil ederek ek gelir ve sosyalleşme imkanı sunulduğunu dile getirdi. Büyükşehir Belediyesi olarak fidanlıkta 2 dekarlık bir sera alanı oluşturduklarını anlatan Gökçek, “Mevcut eğitim seramızda aynı zamanda üretimler başladı. Büyükşehir Belediyemiz de burada elde edilen mevsimlik çiçekleri parklarda, bahçelerde, orta refüjlerde ya da diğer belediyelerin ihtiyacı olduğu alanlarda kullandı. Bu çalışmalarımız diğer ilçelerimizde de yaygınlaşarak devam edecek. Silifke’de Atatürk’ün bize yadigarı Gazi Çiftliği’nde buna benzer bir çalışmayı başlatmış bulunmaktayız. Sıcak havaların geçmesiyle Ekim ayı itibariyle üretimler kışlıklar için başlayacak. Kadınlarımız bize bu konuda yine yardımcı olacak. Onlara hem iş gücü kazandırmak, hem de ek bir gelir sağlamak amacıyla sadece mevsimlik çiçek değil diğer alanlarda da katma değer sağlayacak ürünlerde de kadınlarla, kadın kooperatifleriyle Mersin genelindeki tüm çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.

800 bin çiçek Mersin’i renklendirecek

Hem eğitim hem üretim

Şahin: “302 bin TL tasarruf sağladık”

Gökçek: “Çalışmalarımız diğer ilçelerimizde de yaygınlaşarak devam edecek”