Yıldırım Belediyesi
Bay Şeffaf
Köşe Yazarı
Bay Şeffaf

Gündem Su Tasarrufu : Çim Yerine Alternatif Ne Olur?

Su kıtlığı günümüzün en önemli küresel sorunlarından biridir. Bu sorunun etkilerini azaltmak için bireysel ve kurumsal olarak birçok farklı alanda önlem almamız gerekiyor. Belediyeler, su kaynaklarının korunmasında önemli bir rol oynayabilir. Bu bağlamda, parklar, yol kenarları ve kamu binaları gibi alanlarda çim ekiminden vazgeçip, daha az su ihtiyacı olan alternatif peyzaj bitkileri kullanmaları büyük bir katkı sağlayacaktır. Peyzaj mühendislerinin de bu konuda aynı fikirde olduğundan eminim.  Çim ekiminin su tasarrufu açısından dezavantajları: Yoğun su ihtiyacı: Çimler, diğer bitkilere kıyasla çok fazla sulama gerektirir. Özellikle kuraklık dönemlerinde bu su ihtiyacı daha da artar ve belediyelerin su kaynaklarını zorlar. Gübre ve kimyasallar: Çimlerin sağlıklı kalması için düzenli olarak gübrelenmesi ve ilaçlanması gerekir. Bu gübre ve kimyasallar, toprağa ve yeraltı sularına zarar verebilir ve çevre kirliliğine yol açabilir. Bakım ihtiyacı: Çimlerin bakımı zaman ve emek gerektirir. Düzenli olarak biçilmesi, budanması ve yabani otlardan temizlenmesi gerekir. Bu da belediyeler için önemli bir maliyet yükü oluşturur. Çim yerine tercih edilebilecek alternatif peyzaj bitkileri ve faydaları: Yerli bitkiler: Bölgeye özgü ve kuraklığa dayanıklı yerli bitkiler ekmek, su ihtiyacını önemli ölçüde azaltabilir. Bu bitkiler aynı zamanda daha az bakım gerektirir ve yerel ekosisteme katkıda bulunur. Malçlama: Toprağı malçlamak, nemi muhafaza etmeye ve yabani otların büyümesini engellemeye yardımcı olur. Bu sayede sulama ihtiyacı azalır ve kimyasal kullanımı da en aza indirilir. Permeable Pavements: Geçirgen kaldırımlar ve yollar, yağmur suyunun toprağa nüfuz etmesine izin verir. Bu sayede yeraltı suları korunur ve sulama ihtiyacı azalır. Kayalık alanlar: Kayalık peyzaj tasarımları, su ihtiyacı çok az olan sukulent ve kaktüs gibi bitkilerin kullanılmasına olanak tanır. Çakıl ve kum: Çakıl ve kum gibi doğal malzemeler, su tasarruflu ve estetik açıdan da hoş bir alternatif sunar. Çim ekiminden vazgeçmenin bazı dezavantajları da olabilir: Estetik: Bazı insanlar, çimlerin parklara ve kamu alanlarına güzellik ve ferahlık kattığına inanır. Rekreasyon: Çim alanlar, insanların dinlenmek, egzersiz yapmak ve sosyalleşmek için kullanabilecekleri önemli alanlardır. Ekonomi: Çim ekimi ve bakımı, bazı sektörler için önemli bir gelir kaynağıdır. Ancak, bu dezavantajların uzun vadeli faydalarla karşılaştırıldığında çok daha az olduğu açıktır. Belediyeler, peyzaj tasarımlarında çim yerine alternatif bitkiler kullanarak hem su tasarrufu yapabilir hem de daha sürdürülebilir bir çevreye katkıda bulunabilirler. Ayrıca, bu değişim zamanla yeni iş imkanları da yaratabilir. Daha sonra değineceğimiz vahşi sulama konusunda belediyelere birçok önerimiz olacak.  Sevgili yeni başkanlara çağrımız; "Anlamsız işlerle vakit kaybetmeden fayda sağlayacak işlere yönelmeleri. Aksi taktirde buradan deşifre etmekten çekinmeyeceğiz"
Ekleme Tarihi: 30 Mayıs 2024 - Perşembe

Gündem Su Tasarrufu : Çim Yerine Alternatif Ne Olur?

Peyzaj mühendislerinin de bu konuda aynı fikirde olduğundan eminim.

Çim ekiminin su tasarrufu açısından dezavantajları:

• Yoğun su ihtiyacı: Çimler, diğer bitkilere kıyasla çok fazla sulama gerektirir. Özellikle kuraklık dönemlerinde bu su ihtiyacı daha da artar ve belediyelerin su kaynaklarını zorlar.
  • Gübre ve kimyasallar: Çimlerin sağlıklı kalması için düzenli olarak gübrelenmesi ve ilaçlanması gerekir. Bu gübre ve kimyasallar, toprağa ve yeraltı sularına zarar verebilir ve çevre kirliliğine yol açabilir.
  • Bakım ihtiyacı: Çimlerin bakımı zaman ve emek gerektirir. Düzenli olarak biçilmesi, budanması ve yabani otlardan temizlenmesi gerekir. Bu da belediyeler için önemli bir maliyet yükü oluşturur.

Çim yerine tercih edilebilecek alternatif peyzaj bitkileri ve faydaları:

• Yerli bitkiler: Bölgeye özgü ve kuraklığa dayanıklı yerli bitkiler ekmek, su ihtiyacını önemli ölçüde azaltabilir. Bu bitkiler aynı zamanda daha az bakım gerektirir ve yerel ekosisteme katkıda bulunur.
  • Malçlama: Toprağı malçlamak, nemi muhafaza etmeye ve yabani otların büyümesini engellemeye yardımcı olur. Bu sayede sulama ihtiyacı azalır ve kimyasal kullanımı da en aza indirilir.
  • Permeable Pavements: Geçirgen kaldırımlar ve yollar, yağmur suyunun toprağa nüfuz etmesine izin verir. Bu sayede yeraltı suları korunur ve sulama ihtiyacı azalır.
  • Kayalık alanlar: Kayalık peyzaj tasarımları, su ihtiyacı çok az olan sukulent ve kaktüs gibi bitkilerin kullanılmasına olanak tanır.
  • Çakıl ve kum: Çakıl ve kum gibi doğal malzemeler, su tasarruflu ve estetik açıdan da hoş bir alternatif sunar.

Çim ekiminden vazgeçmenin bazı dezavantajları da olabilir:

• Estetik: Bazı insanlar, çimlerin parklara ve kamu alanlarına güzellik ve ferahlık kattığına inanır.
  • Rekreasyon: Çim alanlar, insanların dinlenmek, egzersiz yapmak ve sosyalleşmek için kullanabilecekleri önemli alanlardır.
  • Ekonomi: Çim ekimi ve bakımı, bazı sektörler için önemli bir gelir kaynağıdır.

Yazıya ifade bırak !