Yıldırım Belediyesi
Bay Şeffaf
Köşe Yazarı
Bay Şeffaf

Tiny House Gerçeği: Kanun Dışı mı Yoksa Özgürlük Mü?

Son yıllarda, tiny houselar (Küçük Evler) giderek daha popüler hale geldi. Minimalist bir yaşam tarzını ve doğayla bağlantıyı teşvik eden bu kompakt konutlar, geleneksel evlere cazip bir alternatif sunuyor. Fakat bu trendin yaygınlaşmasıyla birlikte, küçük evlerin yasal statüsüyle ilgili de endişeler ortaya çıkmaya başladı. Peki, küçük evler gerçekten kanun dışı mı? Küçük evlerin yasal durumu, bölgeden bölgeye büyük ölçüde değişiyor. Bazı bölgelerde, küçük evler yerel imar kanunlarına uymadıkları için yasa dışı olarak kabul ediliyor. Bu durum, genellikle minimum metrekare büyüklüğü veya kat sayısı gibi kısıtlamalardan kaynaklanıyor. Küçük evler bu kısıtlamaları aşıyorsa, yasa dışı olarak sınıflandırılabilir ve yıkım tehdidiyle karşı karşıya kalabilirler. Ancak, küçük evlerin yasal olduğu birçok bölge de var. Bu bölgelerde, genellikle küçük evlere özel imar yönetmelikleri veya izinleri bulunuyor. Bu yönetmelikler, küçük evlerin boyutunu, yerini ve tasarımını düzenleyebilir. Yasalara uygun şekilde inşa edilmiş ve izinleri alınmış küçük evler, tıpkı geleneksel evler gibi hak sahiplerine aynı hakları sunar. Küçük evlerin yasal statüsüyle ilgili karmaşıklık göz önüne alındığında, bu tarz bir konut satın almayı veya inşa etmeyi düşünenler için kapsamlı bir araştırma yapmak çok önemlidir. Yerel imar kanunlarını ve yönetmeliklerini dikkatlice incelemeli ve gerekirse bir uzmana danışmalısınız. Bu genel bilgilerden sonra kendisine küçük bir yer oluşturma derdi olanlara biraz yol göstermeye çalışalım.  YASAL OLMAYAN YAPILAŞMA İlgili kurumlar, belediyeler ve bölge imar müdürlerinin yaptığı açıklamalar net bir şekilde gösteriyor ki hobi bahçeleri ve Tiny House satışları hukuka uygun olmayan bir zemine dayanıyor. Yetkililer vatandaşlara bu bağlamda gelecekte ciddi sorunlar ve hasarlara yol açabileceğinin göz önünde bulundurulmasını ve dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Bu konu ile ilgili kentlerden farklı uygulama örnekleri ile ilgili bilgiler gelirken ilk önemli açıklamayı dönemin Bursa Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan yapmıştı. Özkan açıklamasında ; "Bursa Karacabey Belediye Başkanı Ali Özkan, hobi bahçeleri ve Tiny House Köyleri konusunda insanları yanlış yönlendirildikleri konusunda uyardı ve gelecekte zarar görebileceklerini dile getirdi. Öncelikle ilgili belediyeden imar yasası ile alakalı mevzuat hakkında bilgi almalarını tavsiye eden Özkan, bu konuda dikkatli olunması gerektiğini vurguladı. Özkan "Bir kooperatifleşme sistemiyle satış sürecinde noter kararıyla hisse pay senedi olarak gerçekleştiriyorlar. Hatta bu alanlara Tiny House veya konteyner koyulmakta fakat bu yapılar kaçak sayılmaktadır ve gelecekte ciddi sonuçlara yol açabilirler" diye konuştu. Resmi bir tapu belgesi olmaksızın çoklu arazi hissedarlığının sorunlar doğurabileceğine dikkat çeken Özkan, bu konuda ciddi bir sıkıntının bulunduğunu ifade etti.Özellikle tarım ve hayvancılığın Karacabey için önemli olduğunu belirten Özkan, bu tür olaylara izin vermediklerini ve müdahale ettiklerini vurguladı. Özkan "Ciddi manada bir sıkıntı var. Çünkü sizin resmi bir tapu belgeniz yok. Yani çoklu bir araziye hissedar oluyorsunuz. Ve bu durum ileride telafisi güç sorunlar ortaya çıkartacak. Şu anda Türkiye'nin sorunu ve Bursa'nın sorunu. Biz bölgemizde bu tür olaylar olduğu zaman anında müdahale ediyor ve cezai işlem uygulama kararı alıyoruz. Hiçbir şekilde tasvip etmiyoruz. Ayrıca Karacabey tarım ve hayvancılığın başkenti. O yüzden bu tarz olaylara müsaade etmiyoruz. Bize hatta başka belediyeleri örnek göstererek 'Bize yol veriyorlar, müsaade ediyorlar' şeklinde ifadelerde bulunuyorlar. Biz tüm bunlara rağmen kararlılığımızı dile getiriyoruz. Daha önce bu mevzular Büyükşehirde de gündeme gelmişti. Ve orada da kararlı duruşumuzu net olarak ifade ettik" diye sözlerine ekleyerek Çevre Şehircilik Bakanlığından onay alınarak yapıldığı iddiasına da karşı bu şekilde gayri yasal olarak hiçbir organizasyona onay verilmeyeceğini vurguladı. Özkan "Burası Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Kesinlikle böyle bir şey mümkün değil. Çevre Şehircilik ve Orman Bakanlığı böyle gayri yasal yollarla insanları aldatmaya yönelik hiç bir organizasyona onay vermez" diyerek sözlerini noktaladı." Edirne Valiliğinin kararıyla Saros Körfezi'ndeki tarım arazilerine yerleştirilen tiny house (küçük ev), ruhsatlı plakalı karavanlar ve kaçak yapılar yıkıldıktan sonra çevre illerde de benzer kararlar alınıyor. Bozcaada'da da benzer kararlar alındı.  Bursa Valisi Sayın Mahmut Demirtaş'ın da açıklamaları önemli. Diyor ki ;"Bugüne kadar 15-20 tanesini kaldırdık. 70'e yakın sırada kaldırılacak olan var. Tarım topraklarına kurulanların hepsini kaldırma amacındayız. Bizim toprağımız bu. Tarım alanlarında yapılaşmaya asla müsaade etmeyeceğiz. Toprak kolay oluşmuyor. Tekerlekli evlerin imalatçılarını, bunları gelişi güzel yerleştiren kooperatifleri, kişileri, hepsini tek tek denetleyeceğiz. Tarım alanları dışında kalan yerlerde bu tür oluşumlara, ruhsatlı ise izin verilebilir ama şu an yapılanlar ovaya, verimli topraklara yapılıyor. Hepsini temizleyeceğiz. Kaçak depoları, kaçak fabrikaları denetimle tek tek belirleyerek temizleyeceğiz." Tüm bu gerekçeler ile bizce bu konuyu iyi araştırmadan hareket etmeyin. Arazi cellatlarına, kooperatif ağalarına teslim olmayın.
Ekleme Tarihi: 03 Haziran 2024 - Pazartesi

Tiny House Gerçeği: Kanun Dışı mı Yoksa Özgürlük Mü?

YASAL OLMAYAN YAPILAŞMA

Bozcaada'da da benzer kararlar alındı.

Yazıya ifade bırak !

ARZU KIRAYOĞLU
(12.08.2024 18:42 - #72143)
Pandemi ve pandemi sonrası hızla popüler olan bu tarz yapılaşmalar konusunda kısa ve net açıklayıcı bilgiler için teşekkür ederim