Yıldırım Belediyesi
Şule Vural Alkan
Köşe Yazarı
Şule Vural Alkan
 

Belediyeler maliyet kıskacında

Malum ülkemizde son dönemde hızına yetişilemeyecek bir şekilde zam yağmuru söz konusu. 2022 yılına resmen ardı ardına gelen zam haberleri ile başladık ve aynı şekilde devam ediyor. Peki, bu durumda belediyeciliğin geldiği nokta nedir? Döviz kurundaki artış, piyasalarda yaşanan belirsizlik belediyeleri kıskaç altına aldı. Belediyelerden peş peşe kurlardaki dengesizliğin kendilerine maliyeti hakkında açıklamalar geliyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kurda yaşanan yükselişin belediyeye maliyetinin 3.5 milyar TL olduğunu bildirmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de döviz kurundaki artışın belediye bütçesine yönelik etkilerine değinerek, “Dövizin yükselmesiyle bir gecede 3 milyar TL kaybettik" ifadesini kullandı. Ayrıca belediyelerin çatısı altında olan toplu ulaşım hizmetleri de sıkıntılı bir dönem içerisinde. Motorine ardı ardına gelen zamların belediyeye maliyeti ortada.  Kısacası döviz kurlarındaki belirsizlik, neredeyse her üründe yaşanan zam oranları, giderlerin her geçen gün artması belediyeleri işin içinden çıkılamaz bir hale soktu. Bu durumda belediyeler mevcut projelerini bitirmekte zorlanırken yeni projeleri nasıl hayata geçirebilecek? *** Diğer yandan belediyeler ile merkezi yönetimler arasında gün geçtikçe artan bir sorumluluk paylaşımı yapılıyor. Gönül istiyor ki; belediyelerimiz daha fazla kişiye istihdam sağlasın, daha fazla kişiye sosyal yardımda bulunsun, daha fazla aileye dokunabilsin… Ancak içinde bulunduğumuz ekonomi çıkmazında, daha fazla sosyal yardım yapmak durumunda olan belediyelerin artan hizmet yükünün paralelinde harcama bütçeleri de yükseliyor. Belediyelerin karşı karşıya kaldığı mali zorlukların yanında, hayata geçirecekleri projeler ve yatırımları için malzeme temininde karşılaştıkları problemler yaşadıkları büyük sıkıntıları da beraberinde getiriyor. Bazı belediyelerde ihalesi yapılan işler maalesef durma noktasına geldi. Çünkü ihaleyi alan firma malzeme temininde sıkıntı yaşadığı için işlerine devam edemiyor. Açılan ihalelere katılım olmuyor. Çünkü her gün fiyatlar değişiyor ve kimse ihalelere katılmak istemiyor. Piyasadaki şartların nasıl olacağı ne yazık ki belirsiz. Bu belirsizlikte firmalar fiyatlandırma yapmakta zorlanıyor. Peki hal böyleyken, her sabah yeni bir zamla uyanırken belediyeler nasıl hizmet üretecek?  
Ekleme Tarihi: 13 Ocak 2022 - Perşembe

Belediyeler maliyet kıskacında

Malum ülkemizde son dönemde hızına yetişilemeyecek bir şekilde zam yağmuru söz konusu. 2022 yılına resmen ardı ardına gelen zam haberleri ile başladık ve aynı şekilde devam ediyor. Peki, bu durumda belediyeciliğin geldiği nokta nedir?

Döviz kurundaki artış, piyasalarda yaşanan belirsizlik belediyeleri kıskaç altına aldı. Belediyelerden peş peşe kurlardaki dengesizliğin kendilerine maliyeti hakkında açıklamalar geliyor. Geçtiğimiz günlerde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu kurda yaşanan yükselişin belediyeye maliyetinin 3.5 milyar TL olduğunu bildirmişti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer de döviz kurundaki artışın belediye bütçesine yönelik etkilerine değinerek, “Dövizin yükselmesiyle bir gecede 3 milyar TL kaybettik" ifadesini kullandı.

Ayrıca belediyelerin çatısı altında olan toplu ulaşım hizmetleri de sıkıntılı bir dönem içerisinde. Motorine ardı ardına gelen zamların belediyeye maliyeti ortada. 

Kısacası döviz kurlarındaki belirsizlik, neredeyse her üründe yaşanan zam oranları, giderlerin her geçen gün artması belediyeleri işin içinden çıkılamaz bir hale soktu. Bu durumda belediyeler mevcut projelerini bitirmekte zorlanırken yeni projeleri nasıl hayata geçirebilecek?

***

Diğer yandan belediyeler ile merkezi yönetimler arasında gün geçtikçe artan bir sorumluluk paylaşımı yapılıyor. Gönül istiyor ki; belediyelerimiz daha fazla kişiye istihdam sağlasın, daha fazla kişiye sosyal yardımda bulunsun, daha fazla aileye dokunabilsin…

Ancak içinde bulunduğumuz ekonomi çıkmazında, daha fazla sosyal yardım yapmak durumunda olan belediyelerin artan hizmet yükünün paralelinde harcama bütçeleri de yükseliyor.

Belediyelerin karşı karşıya kaldığı mali zorlukların yanında, hayata geçirecekleri projeler ve yatırımları için malzeme temininde karşılaştıkları problemler yaşadıkları büyük sıkıntıları da beraberinde getiriyor.

Bazı belediyelerde ihalesi yapılan işler maalesef durma noktasına geldi. Çünkü ihaleyi alan firma malzeme temininde sıkıntı yaşadığı için işlerine devam edemiyor. Açılan ihalelere katılım olmuyor. Çünkü her gün fiyatlar değişiyor ve kimse ihalelere katılmak istemiyor. Piyasadaki şartların nasıl olacağı ne yazık ki belirsiz. Bu belirsizlikte firmalar fiyatlandırma yapmakta zorlanıyor.

Peki hal böyleyken, her sabah yeni bir zamla uyanırken belediyeler nasıl hizmet üretecek?

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve seffafbelediyecilik.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.